Nederlandse Voedselstrategie
Voedselzekerheid is cruciaal, nationaal en internationaal. Het belang van voedselproductie groeit door toenemende wereldbevolking en vraag naar hoogwaardige eiwitten.
Eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijkse dieet. Je vindt deze voedingsstof in vlees, eieren, groenten, zuivel, maar ook in eiwitpoeder, eiwitshakes en proteïnerepen. Er is niet één soort eiwit. Eiwit is een samenstelling van bouwstenen – aminozuren – die voor duizenden mogelijke variaties zorgen. Naast de benodigde hoeveelheid is ook de kwaliteit van de eiwitten van groot belang voor een goede gezondheid. Vlees is een uitstekende bron voor goed verteerbaar eiwit.
Eiwit levert ons lichaam energie (calorieën) en aminozuren. Eiwitten komen voor in elke cel van je lichaam, en zijn nodig voor veel processen waaronder de werking van hormonen, aanmaak van antilichamen en de groei van spieren en botten. Eiwit zit in zowel dierlijke (vlees, vis, zuivel) als plantaardige producten, maar de kwaliteit als eiwitbron verschilt door de hoeveelheid eiwit, samenstelling van de aminozuren en hoe goed deze op te nemen zijn door je lichaam.

Aminozuren
Er zijn ongeveer 22 soorten aminozuren, waarvan 9 essentieel. Samen vormen deze zo’n 25.000 soorten eiwit! De aminozuren die je lichaam zelf aan kan maken uit andere aminozuren noemen we niet-essentiële aminozuren. De aminozuren die je niet zelf kunt aanmaken en dus via je eten en drinken moet binnenkrijgen heten essentiële aminozuren.
De essentiële aminozuren die via voeding moeten worden opgenomen zijn: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Elk aminozuur heeft zo zijn eigen functies voor het menselijk lichaam. Tekorten kunnen gezondheidssymptomen opleveren. Er zijn ook semi-essentiële aminozuren. Die kan je lichaam in principe zelf aanmaken, maar soms niet genoeg om in een specifieke behoefte te voorzien. Bijvoorbeeld bij grote inspanning.
Zoveel eiwit heb je nodig
Dierlijke en plantaardige eiwitten
Dierlijke eiwitten (uit vis, vlees en zuivel) hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige eiwitten (NICE). Dat betekent dat dierlijke eiwitten meer essentiële aminozuren bevatten. Daarbij verteert je lichaam dierlijke eiwitten beter dan plantaardige eiwitten. Daarom hebben veganisten en vegetariërs meer alternatieve eiwitten nodig. Als je rondkijkt zie je dat er langzaam meer plantaardige alternatieven in de schappen liggen. Er worden steeds meer soorten eiwitten ontwikkeld. Analisten voorspellen een groei de komende 20 jaar. In de toekomst wordt eiwit vaker geproduceerd uit algen, kweekvlees, eendenkroos, insecten, zeewier en gemaakt door schimmels (WUR). De verhouding tussen verschillende eiwitbronnen noemen we de eiwitbalans.
Facts & Figures
Eiwitbalans
De overheid wil – ter bevordering van de volksgezondheid en het milieu – een verschuiving naar meer plantaardige, en minder dierlijke eiwitten in ons dieet. Er wordt dan gesproken van de eiwittransitie. In de gedachtenvorming daarover wordt vaak voorbij gegaan aan een belangrijk aspect: de hogere kwaliteit van dierlijke eiwitten is niet één op één te vervangen door eenzelfde hoeveelheid aan plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige.
De voedingswaarde van een klein stukje vlees moet dan gecompenseerd worden door een grote hoeveelheid plantaardig voedsel. De vlees- en zuivelketen benadrukken daarom dat verschuiving in eiwitbronnen van dierlijk naar meer plantaardig gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid
De vleessector spreekt liever van eiwitbalans: de juiste balans tussen productie en consumptie van verschillende eiwitbronnen Bron: NICE Voedingsinformatiecentrum).

Een nieuw peer-reviewed onderzoek, gepubliceerd in Meat & Muscle Biology, stelt kritische vragen bij de huidige oproepen om vlees en andere dierlijke producten drastisch te verminderen in wereldwijde diëten. Het onderzoek waarschuwt dat top-down benaderingen
Steeds meer mensen kiezen (gedeeltelijk) voor een plantaardig dieet, vanuit de wens om duurzamer en gezonder te eten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je volledig overstapt?
Vleesvervangers worden vaak als duurzamer gezien dan vlees, maar de werkelijkheid is complexer. "Je moet naar een dier kijken als onderdeel van een systeem, niet alleen als een uitstoter van methaan," aldus Jacques de Groot, projectmanager kwaliteitszorg bij