Voedingswaarde

Veruit de meeste mensen eten vlees, het vormt een centraal onderdeel van ons eten. Vlees past goed bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch, het ontbijt of tussendoor. Het heeft een hoge voedingswaarde en bevat veel nuttige bouwstoffen. Vlees zit boordevol voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid. Het vormt daarmee een waardevol onderdeel van ons eten.

Eiwitten in vlees leveren essentiële bouwstenen voor spieren en weefsels. IJzer helpt bij het transport van zuurstof in ons bloed. Daarnaast bevat vlees vele andere mineralen en vitamines, zoals vitamine B12. Een evenwichtige verhouding tussen al die stoffen ondersteunt een gezonde levensstijl.

Voedingsstoffen in vlees

Vlees speelt een cruciale rol als het gaat om een evenwichtig voedingspatroon. Dat komt omdat er heel veel essentiële voedingsstoffen in vlees zitten. Die leveren een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid.

Eiwitten

Vlees is bijvoorbeeld rijk aan eiwit, een voedingsstof die ons lichaam energie (calorieën) en aminozuren levert. Eiwit bevat zo’n 22 soorten aminozuren, waarvan 9 essentiële, die je zelf niet aanmaakt en dus via voeding moet binnenkrijgen. Maar dat is niet alles!

Mineralen

Er zitten belangrijke mineralen in vlees.

  1. IJzer zorgt voor een goede zuurstofopname van het bloed, productie van energie en het afweersysteem.
  2. Zink zorgt voor de bouw van eiwitten, de stofwisseling, groei en vernieuwing van weefsel en ook voor een goed afweersysteem.
  3. Selenium, ook wel seleen genoemd, beschermt rode bloedcellen en cellen tegen beschadiging, en is belangrijk voor een goede werking van de schildklier.
  4. Fosfor zorgt voor stevige botten en tanden en is belangrijk voor de energiestofwisseling.

Facts & Figures

  • In Nederland eten we per jaar gemiddeld 37,2 kg vlees per persoon. (WUR, 2025).
  • 95% van de Nederlanders eet regelmatig vlees.
  • Nederland staat wereldwijd op plek 78 qua vleesconsumptie.

Vitamines

Vlees zit vol vitamines. Die zijn nodig voor goed functioneren van het lichaam. Vlees is vooral een bron van vitamine B1, B6, B12 en D.

  1. Vitamine B1 helpt bij het verteren van koolhydraten en zorgt voor een gezond zenuwstelsel. Er zit vooral veel vitamine B1 in varkensvlees.
  2. Vitamine B6 is belangrijk voor het verteren van eiwitten, vetten en koolhydraten. Het zit vooral in mager rundvlees.
  3. Vitamine B12 speelt een rol bij celdeling, helpt met het bouwen van zenuwcellen en helpt bepaalde vormen van bloedarmoede te voorkomen. Vitamine B12 komt vooral voor in dierlijke producten.
  4. Vitamine D is nodig voor gezonde botten en tanden. Zonlicht is normaal de grootste bron van vitamine D, maar niet iedereen krijgt daar genoeg van. Vlees voorziet niet in onze totale vitamine D-behoefte, maar biedt wel een goede aanvulling.

In vet oplosbare vitamines

  1. Vitamine A is belangrijk voor een normale groei, goed zicht en een goed immuunsysteem. Daarnaast zorgt het ook ervoor dat onze huid, haar en nagels gezond blijven.
  2. Vitamine E beschermt als antioxidant de cellen, bloedvaten, organen, ogen en het weefsel in het lichaam. Het regelt ook de stofwisseling in de cel.
  3. Vitamine K is nodig om het bloed te laten stollen bij een bloeding.

Vetten in vlees

In vlees zit ook vet, en vet is onmisbaar voor ons lichaam. De ene vleessoort is vetter dan de andere. Vetten geven vlees een mooie structuur en dragen heel veel bij aan de smaak. Vetten zijn niet alleen een bron van energie, maar zitten vol met belangrijke onverzadigde vetzuren en vitamines die goed oplossen in vet. Vet is onderverdeeld in verschillende soorten vetzuren. Eén daarvan, onverzadigd vet(zuur), helpt bij het verlagen van slecht cholesterol (LDL-cholesterol) in het bloed, en het verhogen van goed cholesterol (HDL-cholesterol). Dat draagt bij aan een gezond hart- en vaatstelsel.

Vlees vervult zo een unieke rol in onze voeding. Het geeft ons niet alleen de nodige voedingsstoffen, het helpt ons ook om gevarieerde, lekkere en gezonde maaltijden te maken. 

Vlees in een gezond dieet

Een gezond dieet staat aan de basis van een gezond leven. Het draait allemaal om de juiste balans tussen de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Die balans is voor iedereen verschillend. Zo eet een kind van 2 jaar natuurlijk een stuk minder dan een bodybuilder. De Schijf van Vijf biedt handige richtlijnen voor een gebalanceerd dieet. Het is vooral gericht op het voorkomen van 10 chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Variatie tussen de vijf voedingsgroepen blijft cruciaal. Vlees valt onder de groep eiwitten. Ook de aanbevolen eiwitconsumptie verschilt per persoon.

Waar je eiwit in vindt? In peulvruchten, kaas, melk, vis en natuurlijk in vlees. Maar het ene stukje vlees is het andere niet. Zo bestaat er onderscheid tussen bewerkt en onbewerkt vlees en zit er verschil in vetgehaltes. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken als het gaat om wat je eet. Eet gevarieerd en met mate en zorg voor voldoende beweging om gezond te blijven.

Interview

Vlees levert essentiële voedingsstoffen

Vlees past in een gezond dieet en kan duurzaam geproduceerd

Downloads

Nieuws

Wetenschappers: risico’s bij radicale dieetaanpassingen

Een nieuw peer-reviewed onderzoek, gepubliceerd in Meat & Muscle Biology, stelt kritische vragen bij de huidige oproepen om vlees en andere dierlijke producten drastisch te verminderen in wereldwijde diëten. Het onderzoek waarschuwt dat top-down benaderingen

03 oktober 2025

Complexiteit van vlees en vleesvervangers

Vleesvervangers worden vaak als duurzamer gezien dan vlees, maar de werkelijkheid is complexer. "Je moet naar een dier kijken als onderdeel van een systeem, niet alleen als een uitstoter van methaan," aldus Jacques de Groot, projectmanager kwaliteitszorg bij

15 januari 2025