Track & Tracing

De consument vertrouwt op de kwaliteit en veiligheid van het vlees dat hij koopt en eet. Nederlandse vleesproducenten die aangesloten zijn bij VleesNL, bieden daarvoor garanties, mede via Tracking & Tracing. Dat zijn bedrijfssystemen die het mogelijk maken een product te volgen en herleiden door het hele productieproces en in de verdere distributie. Tracking & Tracing is het kunnen volgen en herleiden van producten, zoals vlees. Informatie wordt verzameld over de locatie, de kwaliteit en de hoeveelheid van een product (het vlees of het dier). Ingeval van een onvolkomenheid in een product of bij de productie kan daarmee worden bepaald wat de oorzaak is. Ook kan worden getraceerd waar andere producten of dieren zijn met eenzelfde aandachtspunt.
 

Om Tracking & Tracing te regelen zijn er systemen opgezet waarmee bedrijven effectief en efficiënt kunnen inspelen op het waarborgen van de kwaliteit van hun producten. Zo voldoen bedrijven aan de regelgeving. Extra, bovenwettelijke aspecten in de vrijwillige systemen bieden daarbij toegevoegde waarde voor de afzet in binnen- en buitenland.

 

Tracking gaat over het volgen van het product in de richting van de consument. Tracking gaat omhoog, ‘upstream’ in de keten. Vanaf het begin (veevoer) tot het eind (supermarkt) wordt informatie verzameld over het product en in de keten meegegeven.

Tracing heeft betrekking op het achterhalen van de route van een product, waar het vandaan komt en waarvoor het is gebruikt. Het volgen van het product terug naar de producent(en). Tracing werkt naar beneden, ‘downstream’: zo kan het hele traject tot de bron achterhaald worden.

Informatieoverdracht

Vanaf de geboorte worden landbouwdieren voorzien van een oormerk, zodat bekend is waar ze zijn geboren en gehouden. Als dieren naar de slachterij worden vervoerd, geeft de veehouder Voedselketeninformatie (VKI) mee. Door deze informatieoverdracht is bekend van welk dier het vlees komt en waar het diervoeder vandaan kwam. Voerproducenten borgen de samenstelling van hun product en kunnen alle ingrediënten terug traceren.
Bedrijven hebben een meldingsplicht als de afwijking van een product impact kan hebben op de veiligheid en gezondheid van de consument. Met een goed registratiesysteem moet een bedrijf de producten binnen vier uur uit de handel kunnen nemen en informatie daarover aan de overheid kunnen leveren.

Vitaal Kalf

Vitaal Kalf is de kwaliteitsregeling van de Nederlandse kalversector, waarin de gehele keten is opgenomen. Dit betekent dat naast kalverhouders, ook kalverhandelaren, verzamelcentra, kalverslachterijen deelnemen aan de regeling. Vitaal Kalf heeft als doel het houden van vitale kalveren, een goed dierenwelzijn, maximale voedselveiligheid en het hebben en behouden van een goede positie op de (inter)nationale markt. De regeling kent (bovenwettelijke) voorschriften over de kwaliteit en gezondheid van het jonge kalf, de huisvesting, voer- en drinkwaterkwaliteit, bedrijfsinrichting en hygiëne.

Ook regelt Vitaal Kalf de wettelijke verplichte controle op verboden stoffen, wat wordt uitgevoerd door de controle-instantie SKV. Voor slachterijen zijn er bovenwettelijke voorschriften voor het slachten, wegen en classificeren van kalveren tot 8 maanden.

Holland Varken Quality

Holland Varken Quality is een ketenkwaliteitssysteem dat in 2025 nieuw is ontwikkeld om duurzaamheid en transparantie binnen de varkensvleesketen te bevorderen. Het systeem maakt de hogere productie-eisen, kwaliteitsstandaarden en prestaties van de Nederlandse varkenshouderij zichtbaar. In duurzaamheid, circulariteit, kwaliteit, dierenwelzijn en in voedselveiligheid. Daarbij versterkt het de marktpositie van Nederlands varkensvlees ten opzichte van andere landen. Holland Varken Quality biedt een uniforme en betrouwbare basis voor de hele varkensvleesketen. Het kwaliteitssysteem zorgt voor consistente productieprocessen, hogere voedselveiligheid, en betere naleving van dierenwelzijns- en milieustandaarden.

Internationaal

Nederlandse bedrijven willen dat de voedselveiligheid steeds beter (geborgd) wordt. Tegenwoordig kan dat ook met blockchaintechnieken. Nederlandse ondernemers doen via (eigen, private) kwaliteitssystemen vaak al meer dan (wettelijk) voorgeschreven is. Daarmee bieden de bedrijven in de kalfsvlees- en in de varkensvleessector extra garanties. Zo kunnen consumenten vertrouwen hebben en houden in Nederlands vlees. Bedrijven werken tegelijk aan een goede exportpositie als aantrekkelijke en betrouwbare handelspartners.

EU-wet- en regelgeving geldt voor alle EU-landen, maar in de praktijk doet Nederland meer. Ons land loopt voorop in onderzoeken en in verdere ontwikkeling. De General Food Law regelt Tracking & Tracing. Informatie verzameld en uitgewisseld in de keten. Dit mag op papier, maar kan ook geautomatiseerd, waarmee Nederland vooroploopt.

 

Downloads

Nieuws