Duurzaam

De Nederlandse vleessector heeft zich de afgelopen jaren door gezamenlijke inspanningen van alle ketenpartners ontwikkeld tot een mondiale koploper op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Vanuit deze sterke positie streeft VleesNL ernaar om ook internationaal voorop te lopen in verduurzaming. Het belang van duurzame voedselproductie staat hoog op de agenda van burgers, nationale en Europese overheden, en consumenten.

VleesNL en de leden hechten veel waarde aan verdere verduurzaming van de vleesproductie, met als doel duurzaam, gezond, veilig en betaalbaar voedsel en een betekenisvolle rol voor dierlijke eiwitten in het menselijke dieet.

Klimaat

In 2019 is het klimaatakkoord bekrachtigd, waarin voor alle sectoren emissiereductiedoelstellingen zijn gesteld. Volgens de ramingen loopt de vleessector goed op schema om de emissiereductie te halen. De sector zet in op energiezuinige bedrijfsvoering en het gebruik van duurzame energie om de CO2-uitstoot te minimaliseren. Innovaties zoals het beter benutten van reststromen voor diervoeder bieden grote kansen. Het is belangrijk om met de beschikbare natuurlijke bronnen de groeiende wereldbevolking verantwoord te voeden, rekening houdend met mondiale uitdagingen als klimaat, biodiversiteit en uitputting van grondstoffen.

Circulariteit

In alle bedrijfstakken is verduurzaming van productie en zorg voor het milieu een maatschappelijke opdracht. Ook de productie van vlees doet een beroep op natuurlijke grondstoffen. Efficiënt omgaan met water, bodem en energie is een randvoorwaarde. De impact van vleesconsumptie op het klimaat is relatief beperkt en de sector werkt aan het minimaliseren van voedselverspilling.

Dierwaardig

De leden van VleesNL werken aan dierenwelzijn vanuit een integrale ketengedachte: van veevoer en geneesmiddelengebruik tot bedrijfsvoering, transport, slacht en verdere verwerking.

No Waste

De Nederlandse vleessector is een kampioen in circulair werken. In alle schakels van de keten wordt efficiënt gewerkt om voedselverliezen en verspilling te voorkomen. Zo worden tal van reststromen uit het humane consumptiekanaal verwerkt in voer voor onze dieren. Maar ook met alles wat een dier opbrengt - van vlees tot organen en botten - wordt heel zorgvuldig omgesprongen. 

CSRD en MVO

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht tot duurzaamheidsrapportage. Sinds 2024 geldt dit voor grote bedrijven, maar ook mkb’ers krijgen ermee te maken doordat grote bedrijven informatie opvragen bij hun leveranciers. In het verslag moeten bedrijven aangeven hoe zij het milieu en mensenrechten beïnvloeden. De CSRD geldt vanaf 2026 ook voor beursgenoteerde mkb-bedrijven. 

De VleesNL-leden rapporteren over de duurzaamheidsthema’s en hun inzet daarop via de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Interview

Wellink Lekkerkerk: ‘Ultieme verwaarding'

Als CEO van Wellink in Lekkerkerk leidt Peter Pronk het grootste

Downloads

Standpunten

Nieuws

Verspillingsvrije week 2025

Van 8 t/m 14 september (week 37) is er de Verspillingsvrije Week. Dan gaat een groot aantal partners - waaronder COV - Nederlanders inspireren en activeren om een week lang geen eten weg te gooien.   

01 september 2025

Woensdag Gehaktdag - 8 oktober 2025

Met het initiatief Woensdag Gehaktdag binnen De Week van Ons Eten licht Nederland Vleesland de rol van vlees toe in een duurzaam, betaalbaar én gezond voedingspatroon.

21 augustus 2025