Arbeidsvoorziening vleessector
Arbeid is een factor die van groot belang is voor de productiviteit, rentabiliteit en houdbaarheid van vlees producerende bedrijven.
Arbeid is een factor die van groot belang is voor de productiviteit, rentabiliteit en houdbaarheid van vlees producerende bedrijven.
Voedselzekerheid is cruciaal, nationaal en internationaal. Het belang van voedselproductie groeit door toenemende wereldbevolking en vraag naar hoogwaardige eiwitten.
Hoewel de circulariteit van de vleesproductie in Nederland zeer hoog is, kan deze nog verder worden vergroot. Zo is er in bepaalde markten buiten de EU grote vraag naar bepaalde bijproducten van vlees die binnen de EU geen enkele waarde hebben.
Op Europees niveau is vastgelegd dat de broeikasgasemissies in 2030 met 55 procent moeten zijn gereduceerd ten opzichte van 1990 en dat de EU in 2050 klimaatneutraal dient te zijn.
In de dierlijke sector is er al jaren een sterke focus om het terugdringen van ontbossing. Hier zijn speciale certificerings-systemen voor opgezet. Focus voor regelingen zoals EUDR moet liggen op stappen die het meest direct effect hebben op ontbossing.
De Nederlandse vleessector is door de inspanningen van de gehele keten mondiale koploper geworden op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Nu heeft COV ook de ambitie voor de Nederlandse vleessector om mondiale koploper te worden op het gebied van
De wet- en regelgeving in Nederland streeft een hoog niveau van dierenwelzijn na. Het toezicht door de overheid op vleesketen is intensief, waarbij de grote slachterijen permanent toezicht van de NVWA genieten.