De Nederlandse vleessector is door de inspanningen van de gehele keten mondiale koploper geworden op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Nu heeft VleesNL ook de ambitie voor de Nederlandse vleessector om mondiale koploper te worden op het gebied van verduurzaming. Verduurzaming van de voedselproductie staat hoog op de agenda van burger, nationale en Europese overheden en de consument. VleesNL en haar leden willen daar graag invulling aan geven.
Standpunt VleesNL
Voor VleesNL en haar leden heeft verdere verduurzaming van de vleesproductie hoge prioriteit. Wij streven naar duurzaam, gezond, veilig en betaalbaar eten en een waardevolle rol van dierlijke eiwitten in het menselijke menu.
Dit vraagt inspanningen van alle schakels in de keten. Daarbij willen VleesNL en haar leden verantwoordelijkheid nemen voor het eigen deel van de inspanningen, maar ook waar dat nodig en gewenst als ketenregisseur sturing en versnelling geven aan deze verduurzaming in de andere productieschakels.
VleesNL is van mening dat verduurzaming ook op Europees niveau geregeld moet worden. Europa zou mondiaal de gouden standaard moeten zetten voor een duurzame voedselproductie. Bovendien is een regulerende aanpak op Europees niveau van belang voor een eerlijke concurrentiepositie voor de Nederlandse sector.
In de verduurzaming van de vleesproductie vraagt VleesNL nadrukkelijk aandacht voor de economische volhoudbaarheid als essentieel onderdeel van duurzaamheid. Ook moet afwenteling van schadelijke effecten naar tijd, ruimte en andere factoren zoals gezondheid voorkomen worden.
Tot slot is VleesNL van mening dat eerder bereikte resultaten niet uit het oog verloren mogen worden en dat duurzaamheidsregelgeving gebaseerd moet zijn op objectieve wetenschappelijke inzichten.
Aangezien verduurzaming betrekking heeft op diverse onderwerpen, heeft VleesNL afzonderlijke duurzaamheids standpunten. Deze staan in de slider "gerelateerd" hieronder.
Duurzaamheid
Andere thema's
Gerelateerd
Circulariteit
Hoewel de circulariteit van de vleesproductie in Nederland zeer hoog is, kan deze nog verder worden vergroot. Zo is er in bepaalde markten buiten de EU grote vraag naar bepaalde bijproducten van vlees die binnen de EU geen enkele waarde hebben.
Klimaatneutraliteit
Op Europees niveau is vastgelegd dat de broeikasgasemissies in 2030 met 55 procent moeten zijn gereduceerd ten opzichte van 1990 en dat de EU in 2050 klimaatneutraal dient te zijn.
Ontbossing
In de dierlijke sector is er al jaren een sterke focus om het terugdringen van ontbossing. Hier zijn speciale certificerings-systemen voor opgezet. Focus voor regelingen zoals EUDR moet liggen op stappen die het meest direct effect hebben op ontbossing.
Duurzaamheid
De Nederlandse vleessector is door de inspanningen van de gehele keten mondiale koploper geworden op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Nu heeft COV ook de ambitie voor de Nederlandse vleessector om mondiale koploper te worden op het gebied van
Dierenwelzijn
De wet- en regelgeving in Nederland streeft een hoog niveau van dierenwelzijn na. Het toezicht door de overheid op vleesketen is intensief, waarbij de grote slachterijen permanent toezicht van de NVWA genieten.